BENJAMIN VO BLUES BAND – POOR SAM

Artiest info
Website
facebook
 

 

“Stripped down electric blues…”

Benjamin Vo is een jonge muzikant met als habitat Lititz in Pennsylvania. Vo is als zanger/gitarist de leider van een blues/rock band. Vanaf zijn tiende speelde hij al gitaar. Terwijl hij studeerde aan de universiteit, vond hij zich via vrienden terig in de blues. Hij vormde zijn eigen bluesband in 2016. Qua stijl houdt hij van BB King en Peter Green. Vo houdt daarnaast ook van klassieke muziek en -zoals zijn pianist Francois Byers- meer bepaald van Debussy.

Wat we van Vo kregen, was een zelf gekopieerde copy van zijn nieuwe album, ‘Poor Sam’. Buiten de handgeschreven tracklist, met 10 eigen nummers, was de verdere info om het kort te zeggen, nihil…  Via internet (bandcamp) kwamen we meer te weten over de opnames en de studio line-up. Van oktober tot december vorig jaar, trok Vo naar de Thornwall Studios in Lancaster (PA) om er zijn derde studio album ‘Poor Sam’ op te nemen. Het leverde hem een album op met 10 originele bluesy nummers. De opnames gebeurden met Francois Byers (piano), Jeff Pickel (bas), Pete McKibben (harmonica) & Joel Stoltzfus (drums, potten & pannen, afvalemmer). De mooie waterverftekening (op de originele hoes) is van de hand van Ryan Phillips .

Al vanaf de bluesy opener “Looking for My Baby” valt het op dat de gitaar hier centraal staat en al leidend de sfeer bepaalt , die je kan omschrijven als “gestripte elektrische blues”. Sommigen linken Vo terecht aan de vroege Fleetwood Mac (luister hiervoor zeker goed naar de intro van “Sweet Like Honey”, waarop Vo een eerbetoon brengt aan zijn dame) waarbij hij de treurige zang levert over stabiele drums, bas en piano. Ook “Weeping & Praying”, een uitgekleed akoestisch solo nummer (en er volgen er nog enkele!), bevestigt dit. Op “I Wonder Why” geeft de slidegitaar een Delta-gevoel aan het nummer en “Wiggily Worm” is een korte gitaar instrumental, die zijn plukcapaciteiten laat horen. Het is het laatste solo nummer en een overgangsnummer, want daarna komt de volledige band in actie. Die staat klaar voor de lugubere slow blues “Let Me Die with a Smile”, waarin droefheid domineert. Het is het langste nummer op het album, met een geweldige gitaar en met als detail (halfweg het nummer), de gitaar echo’s, nog een ander handelsmerk van Peter Green. In de titelsong, die solo akoestisch begint, neemt de band het over met de piano van François Byers voorop. “Hospital Bed Blues” is ook een prachtige slow blues met droevige teksten, knipogend naar Fleetwood Mac’s, "Need Your Love So Bad". “Wet Willy” is een nummer met een stekelig ritme en de (gast)harmonica die aan je vel blijft plakken. “Grey In White” is dan nog de instrumentale folky afsluiter, die alles nog eens kort samenvat.

“'Poor Sam' by the Benjamin Vo Blues Band fits completely in the style of the early Peter Green…” (ESC, Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

‘POOR SAM’: tracklist: 01. Looking for My Baby - 02. Weeping & Praying – 03. Sweet Like Honey – 04. I Wonder Why – 05. Wiggily Worm – 06. Let Me Die with a Smile – 07. Poor Sam – 08. Hospital Bed Blues – 09. Wet Willy – 10. Grey In White | Music/Lyrics: B. Vo | Producer: Jon Sambrick | Credits: Benjamin Vo: vocs, guitar / Francois Byers: piano / Jeff Pickel: bass / Pete McKibben: harmonica (9) / Joel Stoltzfus: drums, pots & pans, trash can /

Discography BENJAMIN VO (BLUES BAND): Poor Sam [2022] | Blueberry & Country Sugar [2019] | Rain On My Window [2017] |